Afrikansk gjenfødelse eller blodbad? Hvordan blir fotball-VM?

Hvordan kommer fotball-VM i Sør-Afrika til å bli? Spådommene har spriket i alle retninger. Ta for eksempel Dagbladets i seg selv noe sprikende analyse i dagens VM-spesial-bilag (på papir): ”Semifinale vil være et gjennombrudd for afrikansk fotball. Et blodbad vil ødelegge alt”

Ifølge Dagbladets Tore Ulrik Bratland er drømmescenariet et VM som går knirkefritt, hvor ”det afrikanske mangfoldet slår ut i full blomst” og noen (artikkelen spesifiserer ikke hvem, men det kan virke som det er et hvilket som helst av de afrikanske lagene som deltar) kommer til semifinalen. Da vil de (Sør-Afrika som arrangør eller laget i semifinalen?) ha ”verden i sin hule hånd”. Men VM står også i fare for å bli et ”blodbad” – og da både på grunn av voldsstatistikken i Sør-Afrika og trusselen for terrorangrep fra al-Qaida.

Katastrofe…
Dagbladets analyse er slett ikke unik, og slutter seg fint inn i en rekke av lignende analyser som har versert helt siden Sør-Afrika fikk tildelt VM i 2004. I all hovedsak har de kritiske spørsmålene handlet om infrastruktur, hotellkapasitet og faren for vold og kriminalitet – er sørafrikanerne i stand til å være vertskap for verdens største idrettsarrangement?

De mest ekstreme versjonene har kommet fra britisk presse, som blant annet har advart om at ”engelske fans kan havne midt oppi en machete-rasekrig” og risikoen for jordskjelv. ”Kreative” næringslivsfolk har til og med forsøkt å profitere på frykten for vold og kriminalitet under VM ved å selge knivstikksikre vester til engelske fans – et fullstendig overdrevet tiltak som kun tjener til å skape frykt og fordommer. Dette er britisk skandalepresse ispedd en god dose fremmedfrykt og fordommer.

Dekningen har vakt sterke reaksjoner i Sør-Afrika, og spesielt blant sørafrikanske pressefolk, som slett ikke går av veien for å kritisere sentrale, kritikkverdige aspekter ved VM, men som ikke kjenner seg igjen i den sensasjonalistiske og overdrevne britiske dekningen.

Blant forholdene som derimot har blitt kritisert med rette, er den veldige pengebruken, korrupsjon og spørsmål om hvem VM egentlig kommer tilgode. Her har sørafrikanske medier vært sentrale i å avsløre og grave fram alvorlige tilfeller.

Spørsmålet om Sør-Afrika er klare har blitt tilbakevist av mange, her i Norge først og fremst av Kjetil Siem, nordmann og direktør for den sørafrikanske proffserien. Han har mange ganger slått fast at Sør-Afrika er klare og at mesterskapet kommer til å gå bra. Dette har også vært det tydelige budskapet fra Fifa, som allerede etter Confederations Cup – bedre kjent som prøve-VM i juni i fjor, sa at Sør-Afrika er klar.

Som Steve Bloomfield, forfatter og kommentator i britiske The Observer påpekte i forbindelse med prøve-VM: For sørafrikanerne er det ikke kriminalitet eller framgangen i stadionutbyggingene som bekymrer, men det pinlige landslaget.

… eller mirakel?

Samtidig som mange har spådd katastrofe og blodbad og framsatt alskens andre dystre scenarier, har mange også framhevet at fotball-VM i Sør-Afrika også kan bli et fantastisk mesterskap, både for tilreisende, for sørafrikanerne og attpåtil for hele Afrika.

Simen Sætre skriver veldig fint i Morgenbladet 4.-10. juni om hvordan fotball-VM for den jevne sørafrikaner betyr enormt mye – ”VM vil forandre livene våre” (innlogging nødvendig), samtidig som mesterskapet også har blitt satt inn i en fortelling om afrikansk renessanse – eller gjenfødelse, et begrep med røtter tilbake til Kwame Nkrumah, den første presidenten i et fritt Ghana. Tidligere president i Sør-Afrika Thabo Mbeki var den som formulerte ideen om en afrikansk gjenfødelse for vår tid, der Sør-Afrika skulle være selve lokomotivet. I denne sammenhengen passer fotball-VM fint inn som identitetsskapende hendelse, med et klart budskap om at ”yes we can, as well”, som førstesekretæren ved den sørafrikanske ambassaden i Oslo sa i Dagsrevyen 21 i går 9. juni.

Så hva slags VM blir dette? En katastrofe eller en afrikansk gjenfødelse? Kanskje blir det hverken eller, men noe midt imellom. Det er fristende å vise til kommentatoren William Saunderson-Meyer i sørafrikanske Mail&Guardian, som skriver :

”Tør en forutse at fotball-VM hverken vil bli en mirakelkur eller en katastrofe? Bare et vidunderlig sportsspetakkel i et ekstraordinært vakkert og gjestfritt land, misunnelig observert av på tv av halve verden.”

Og at det blir en folkefest er det vel forøvrig liten tvil om.

Image: Andreas Johannesen Delsett

Prosjektleder for SAIH/Fellesrådet for Afrikas satsing på fotball-VM. Følger den norske pressedekningen av mesterskapet og blogger på vm.afrika.no.

Ett svar til “Afrikansk gjenfødelse eller blodbad? Hvordan blir fotball-VM?”

  1. Kjedelig første mediauke

    [...] jordskjelv, machetekriger eller knivstikkinger av engelske fans – motsatt av hva engelsk presse forberedte oss på. Den første uken av VM har faktisk gått veldig bra. Det som har skapt mest oppstyr er lyden av [...]

Send et svar