Davy Wathne på utflukt i Alexandra

I går så jeg for første gang på TV2s VM-studio. Og jeg må si at jeg ble positivt overrasket. Ikke fordi fotballanalysene var av en særlig eksepsjonell kvalitet, men fordi studiogjestene som hadde blitt hentet inn til Kontraskjæret kunne bidra med en del spennende momenter.

Denne reportasjen, der Davy Wathne og Bruce Grobbelaar besøker Alexandra township i Johannesburg, var en super start. Vel handler den om at ”afrikansk” øl drikkes fra melkekartonger, og at et glass av denne ølen kan erstatte en god frokost. Men den er likevel en god reportasje som viser et positivt bilde av menneskene i Alexandra, og som ikke faller i fellen med å stakkarsliggjøre de som bor der, som jo tross alt lever under Sør-Afrikas mest kummerlige forhold.

Alexandra er for øvrig en veldig interessant plass som det er verdt å besøke. Den lutfattige bydelen i Johannesburg er skviset inn mellom de perverst rike nordlige forstedene, og Sør-Afrikas enorme kontraster blir ikke mer synlige enn dette. Det sies på folkemunne i Alexandra at det bor opp mot en million mennesker presset inn på åtte kvadratkilometer. Wikipedia oppgir en halv million.

Men tilbake til poenget. Det som var så fantastisk flott med VM-studio i går, var diskusjonen som kom i studio etterpå. Programlederen kommenterte at alle reportasjene viste smilende og glade afrikanere, noe som hadde overrasket henne litt. Så fulgte en fin diskusjon, der Erik Solheim og en dansk fotograf og journalist jeg ikke husker navnet på, fikk mulighet til å snakke om den livsgleden man gjerne ser i afrikanske land. Det ble også kommentert på at vi veldig ofte bare får servert elendighet fra Afrika gjennom mediene, og at denne gleden viser at vår oppfatning av kontinentet er feil. Ja det finnes fattigdom og sult, men også en fantastisk optimisme og glede!

Kjempegreier, rett og slett. TV2-sporten bidrar til å nyansere vår oppfatning av, i første omgang Sør-Afrika, men også Afrika generelt. Tror jeg skal tune inn på VM-studio oftere, for dette var ganske oppløftende!

Ett svar til “Davy Wathne på utflukt i Alexandra”

  1. TV2 faller for “zuluene”

    [...] har det kommet drypp av skryt fra kjente og kolleger som har sett på TV2 under VM. Tidligere har Davy Wanthnes reportasje fra Alexandra fått omtale her på bloggen. Og reportasjen fra Hillbrow, Johannesburg om forventningene til Ghana [...]

Send et svar