«Deep deep Soweto» og andre merkeligheter på Dagbladets VM-blogg

Dagbladets Morten Pedersen har en vm-blogg. Han er langt fra den eneste – de aller fleste større mediene holder seg med et mer eller mindre solid panel bloggere som analyserer fotball i en sånn mengde at det er grunn til å undres over om det egentlig er noen som leser alle sammen. Av alle disse bloggene er det definitivt en som stikker seg ut, og det er nettopp Morten Pedersens, med overskrifter som ”Espresso, americano, cappuchino – greit. Men for guds skyld, aldri kaffi!!», ”God Shave The Queens Cape Clowns og en tidligere presidents galskap” og ikke minst “»Bring Me My Machine Gun» – momsen kan du bare drite i!”. Pedersen har skjønt at man må skille seg ut, skal man få oppmerksomhet. Men det ser dessverre ut som han har skjønt mindre av det problematiske med en blogg av denne typen.

Morten Pedersens blogg er faktisk veldig bloggete, i den forstand at han skriver subjektivt, uetterrettelig, sleivete, flåsete og uinformert om ting han observerer rundt seg. Det store problemet er at Morten Pedersen ikke er naivemortenpåheisaturtilfotballvm.blogspot.com, men en anerkjent og dyktig sportsjournalist som folk leser og orienterer seg ut fra, på Dagbladets offisielle vm-blogg.

Derfor blir hans anekdoter fra samtaler med sjåfører (som han har mange av), sikkerhetsvakter, vaskehjelper, gartnere (som han ser ut til å ha enda flere av) og andre i hans vm-entourage opphøyd til mer enn nettopp det: anekdoter. Og når anekdotene handler om tema som sørafrikansk politikk, korrupsjon, kjønnsroller, raserelasjoner og så videre, men uten at Pedersen kan tilby noe bakgrunnsstoff, noen som er uenig, alternative kilder eller utdypende forklaringer blir resultatet sleivete, feilaktig og uetterettelig. Presseetisk standard og redaktørplakat gjelder tydeligvis ikke for denne bloggen, selv om den er publisert på dagbladet.no.

Ikke bare er Pedersens blogg uetterrettelig og sleivete. Den er også rimelig rask med å stille seg til doms over saker han tar for seg. Det er tydeligvis lett å konkludere med at  ”[s]ånt er mulig i Sør-Afrika. Og korrupsjon er helt vanlig,” uten at det er gjort noe nærmere rede for fenomenet enn at sjåføren forteller en historie hvis sannhetsgehalt eller reprasentativitet ikke blir nærmere undersøkt.

I det hele tatt er det imponerende mye Morten Pedersen kan finne ut av og konkludere om etter en prat med sjåføren som kjører han fra forstadsvillaen han bor i til kamp på Soccer City. Vel er det mer kø på veien under fotball-vm enn normalt, men kanskje budre de ha vært litt lenger – så Pedersen rakk å gjøre litt mer research før han konkluderte om hvordan Sør-Afrika henger sammen.

Så for å ta en Pedersen og referere en samtale med en sørafrikaner på kontoret hvor jeg jobber, her i Cape Town:

- Pam,  is there such a thing as deep deep Soweto, from which those stupid enough to enter has never returned to talk about it.

- What!? What the fuck!? What is that supposed to mean!? Deep deep Soweto. Maybe in fiction it exists.

Pam blafrer med en bok og rister på hodet.

- Where´s this place supposed to be anyway? And if he wanted to pick a township… Come on! Soweto? Has he ever been there?

Så mye for å atter reprodusere negative narrativer om hvor livsfarlige og barbariske de fattige townshipene er, når virkeligheten er en helt annen. Folk som bare snakker med sjåføren sin og ikke en gang får med seg når hun spøker eller ikke, burde være forsiktige med å gjenfortelle ting som sannheter. Og i kveld er det Spania – Honduras.

Forresten høres ikke ”kaffe” på Stavangerdialekt noe som helst ut som ”kaffir” – i hvert fall ikke da jeg testet det på et lite utvalg personer i Cape Town sentrum i dag. Selv om det skal sies at Pedersens anekdote kunne ha vært en fin inngang til å snakke om språk, rase og rasisme i dagens Sør-Afrika. Synd at han ikke prøver litt hardere.

Image: Andreas Johannesen Delsett

Prosjektleder for SAIH/Fellesrådet for Afrikas satsing på fotball-VM. Følger den norske pressedekningen av mesterskapet og blogger på vm.afrika.no.

6 svar til “«Deep deep Soweto» og andre merkeligheter på Dagbladets VM-blogg”

 1. Runar Myrnes Balto

  Dette er virkelig den tristeste bloggen jeg noen gang har lest. På Twitter forsøker journalisten å spøke bort innholdet med kommentaren «To all who find this stupid – read my blog.». En veldig feig taktikk…

  Påstand etter påstand viser Pedersen at han ikke kan så veldig mye om hverken Sør-Afrika, politikk eller samfunnsliv. Han blander kortene og snakker om tusen ting samtidig.

  Et generelt problem med argumentasjonen er at han i samme åndedrag kritiserer det politiske systemet, skattesystemet, offentlige arbeidere samt afrikanere generelt. Det er selvfølgelig legitimt å angripe et dårlig offentlig skatte og avgiftssystem, men å insinuere at afrikanere mangler moral, er fullstendig bak mål. Gjerne kritiser Zuma og korrupsjonen i Sør-Afrika, men gjør det på en saklig måte!

 2. Bergdis Joelsdottir

  Andreas! Vi trenger et nytt innlegg, Morten has gone Bob Geldof! Er det virkelig mulig at en norsk sportsjournalist ikke klarer å oppfordre folk til å tenke litt lenger enn en kaffekopp?

 3. Morten og Tom tar en Geldof

  [...] har tidligere kritisert Morten Pedersens VM-blogg for mangel på etterrettelighet, sleivete stil og tydelig fravær av god presseskikk. Nå har [...]

 4. Tom Skifjeld

  For noe vissvass.

  Bloggen til Staalsberg er glimrende. Den er ikke ment å være en dyp analyse av Sør Afrika, det er rimelig åpenbart. Selv har jeg bodd i Cape Town i et par år og kjenner igjen masse av det Staalsberg skriver. At moralen er dårlig i SA er din tolkning av bloggen. At skattemoralen er langt uner pari, det stemmer godt med min erfaring. Særlig rart er det ikke. Sammenlign livsstilen til Stoltenberg og Zuma. Sammenlign Julius og vår AUF lederen i Norge…. Det er fint på den grønne gren i SA.

Send et svar