Det litterære (Sør-)Afrika

Både Aftenposten og Dagbladet benytter fotball-VM som anledning til å sette fokus på arrangørlandets litteratur i dagens utgaver. Aftenposten intervjuer Tonje Vold, som nylig har disputert på sin doktorgrad om John M. Coetzee, og Vold får dessuten komme med sine beste film-, musikk- og litteraturtips fra Sør-Afrika. I Dagbladet skriver forlagsredaktør og oversetter Christian Kjelstrup under vignetten Ideer om den mindre kjente, svarte litteraturen i Sør-Afrika, både under og etter apartheid.

Det er bare å håpe på enda mer stoff som setter fokus på Sør-Afrika denne siste uka av fotball-VM, og jeg vil derfor også få komme med et tips. Gjennom min jobb på Litteraturhuset (som jeg har pause fra ifm. dette prosjektet) har jeg vært involvert i prosjektet Pilgrimages, hvor 14 afrikanske forfattere besøker 14 byer på det afrikanske kontinentet, under fotball-VM. Ut av disse «pilgrimsferdene» kommer det en veldig fin blogg som oppdateres daglig under hele mesterskapet, og dessuten en serie med reiselitterære skildringer fra disse byene, med utgivelse i 2012 under Africa Cup of Nations. Blant forfatterne finner vi Binyavanga Wainaina og Alain Mabanckou, som begge besøkte Litteraturhuset under fjorårets afrikanske uke. Les bloggen og se fotball-VM fra litt andre vinkler enn sofastolen her hjemme!

Image: Andreas Johannesen Delsett

Prosjektleder for SAIH/Fellesrådet for Afrikas satsing på fotball-VM. Følger den norske pressedekningen av mesterskapet og blogger på vm.afrika.no.

Send et svar