Forfedrene har talt…

I forkant av fotball-VM kunne NRK fortelle hva den sørafrikanske healeren Masimbi spådde om mesterskapet.

”Nei gitt, Sør-Afrika vinner ikke fotball-VM, det er forfedrenes klare tale ifølge healeren Masimbi. Ved hjelp av sine ben har Masimbi kommunisert med åndene til landets forfedre. Og talen er klar, Sør-Afrika går ikke til topps i turneringen, men lommetyveri kan bli et problem”. (NRK 8. juni spol til 39,42)

OK, en lite spennende spådom. Det interessante med denne reportasjen er at den sier noe om hvordan journalisten ønsker å vise noe eksotisk og litt rart, ikke å beskrive fenomenet og dens betydning i samfunnet.  Denne type innslag viser (heldigvis) unntaket og ikke regelen i årets dekning av VM.

Innslaget er et klassisk eksempel på hvordan journalistikken ved hjelp av små notiser forteller hvor rar verden er. Ny Tid-journalist Kaare Bilden utalte at han var ”riv ruskende uenig i at journalister speiler virkeligheten. I stor grad finner journalister det de leter etter”. Healeren i Sør-Afrika virker derfor i dette tilfelle først å fremst som noe journalisten manøvrerer seg frem til for å fortelle hvor annerledes og tradisjonelt samfunnet er. Noe som viser at ”vi” er annerledes enn ”dem”.

Hvorvidt heksedoktorer er sentrale i det sørafrikanske samfunnet, og hvordan andre mennesker forholder seg til dem, tar innslaget ikke opp. Det viser bare i god gammel freak-show tradisjon at verden er annerledes og underlig. En historisk gjennomgang av norsk medias dekning av den ikke vestlige verden, viser også at bruken av notiser og såkalt ”kuriosa” er en av hovedformidlerne av hva som skjer ”der ute” (Eide/Simonsen: Verden skapes hjemmefra). Kuriosa-sjangeren, som er en sammensmelting av nyheter og ren fiksjon eller underholdning, har fått en ny vår i nettmediers sensasjonsbaserte jag etter flest mulig klikk. Sakene er også ofte basert på internasjonale nyhetsbyråer og presisjon- og sannhetskriterier er det ikke så farlig med. (f.eks Ardi er to år og røyker 40 om dagen).

En kan spørre seg hvorfor det blir naturlig å oppsøke en synsk i Sør-Afrika, men at en ikke gjør tilsvarende for å spå fotball i Norge der avissidene er fulle av annonser med synske personer. Poenget er at en journalist kan finne all slags typer mennesker nesten overalt i verden som kan vise enten hvor normalt eller merkelig samfunnet er.

(TV2 hadde også et innslag om heksedoktorer men krever betaling, så den har ikke jeg sett…)

Image: Sindre Olav Edland-Gryt

Informasjonsrådgiver i SAIH

Ett svar til “Forfedrene har talt…”

Send et svar