Kjedelig første medieuke

En uke ut i fotball-VM er det tid for en liten oppsummering. Det har vært en uke preget av ganske forutsigbar og tildels kjedelig dekning, med få – om noen – veldig alvorlige skriverier.  Og veldig mye vuvuzela.

Mediedekningen i forkant, spesielt i tysk og britisk presse, vakte sterke reaksjoner i Sør-Afrika. To dager før VM skrev sørafrikanske Peter Davies dette brevet, som oppsummerer veldig bra den generelle stemningen overfor utenlandske medier jeg har oppfattet i Sør-Afrika. Men siden forrige fredag har det vært faktisk ikke vært noen jordskjelv, machetekriger eller knivstikkinger av engelske fans – motsatt av hva engelsk presse forberedte oss på. Den første uken av VM har faktisk gått veldig bra. Det som har skapt mest oppstyr er lyden av vuvuzela.

Også norske medier har vært veldig opphengt i vuvuzelaen, men ellers har den norske dekningen vært langt mindre negativ enn den britiske. De kritiske spørsmålene ble stilt, men Kjetil Siem var tydelig og betryggende slik bare en nordmann kan være for nordmenn, og kunne forsikre oss om at VM kom til å gå bra, at alle fans ville være trygge, logistikken kom til å gå bra og kampene kom til å starte presis (sic).

Er det da noe å utsette på den norske dekningen? Det måtte i så fall være at den er veldig lite spennende og utfordrende. Dagbladet har kjørt en serie artikler om ”fotball-VMs mørke bakside”, tidligere omtalt her. Den svært sensasjonalistiske og i overkant tabliode Dagblad-serien handler strengt tatt om mer generelle samfunnsproblemer i Sør-Afrika, men uten å bringe noe substansielt nytt på bordet – med unntak for avsløringene om Fifa og sørafrikanske myndigheter.

Aftenposten har laget saker om hvor kaldt det er i Sør-Afrika og hvor kort det er fra drømmeteateret Soccer city til fattige og strømløse Kliptown, mens VGNett faktisk har fokusert en del på utkastelser, sikkerhetsstreik og andre mer kritiske forhold. I tillegg kommer selvfølgelig den svært grundige dekningen av nordmenn som driver med reiseliv og generelle artikler om elefanter og vingårder. Alt i alt helt greit, men ikke noe å applaudere.

Før fotball-VM sa jeg at jeg håpte VM kunne bidra til at vi i Norge kunne lære mer om Sør-Afrika og få avlivet noen av mytene om landet. Så langt er iallefall myten om at det alltid er varmt i Afrika blitt avlivet, men ellers er det lite utenom det vanlige så langt. Men det er jo fortsatt tre uker igjen, og derfor lov å håpe på en mer spennende fortsettelse!

Image: Andreas Johannesen Delsett

Prosjektleder for SAIH/Fellesrådet for Afrikas satsing på fotball-VM. Følger den norske pressedekningen av mesterskapet og blogger på vm.afrika.no.

Ett svar til “Kjedelig første medieuke”

  1. Se til vårt land

    [...] selv om den norske mediedekningen av fotball-VM til nå har vært overraskende bra så langt – om enn noe kjedelig. Jeg mener avisen vårt land (som faktisk skrives med små bokstaver – ihvertfall i sin egen [...]

Send et svar