Morten og Tom tar en Geldof

Jeg har tidligere kritisert Morten Pedersens VM-blogg for mangel på etterrettelighet, sleivete stil og tydelig fravær av god presseskikk. Nå har Pedersen, sammen med Tom Stalsberg, opprettet en innsamlingsaksjon for et fotballprosjekt av noe uklart art, i Kliptown, Soweto. Denne får kritikk av Verdensmagasinet X-redaktør Maren Sæbø på hennes Aftenposten-blogg. Sæbø peker på problematiske sider ved mindre og tidsavgrensede bistandsprosjekter av den typen Pedersen og Stalsberg har dratt i gang, og spør hvorfor de ikke heller vil bedrive god og kritisk gravejournalistikk. Forøvrig peker hun på mange av de samme problemene hva journalistisk standard angår, som jeg har gjort tidligere:

«Fryktløst har de i løpet av turneringens knapt to første uker blandet sportsjournalistikk, kåseri og en slags sosial ”kommentasje” , med dødsforakt for fakta og etterrettelighet. Som vanlig møter vi en korrupt president, en misfornøyd taxisjåfør og en uredd, nysgjerrig reporter på jakt etter sannheten om det landet han befinner seg i.»

På aftenposten.no svarer Stalsberg Sæbø på ikke særlig imponerende vis. Det er tydelig at han føler seg tråkket på, og kanskje med rette. Men jeg skulle gjerne sett Stalsberg begrunne hvorfor det er hans rolle å starte innsamlingsaksjoner heller enn å bedrive god journalistikk. Videre, hvorfor må Stalsberg og Pedersen på død og liv lage sin egen bistandsaksjon, i stedet for å for eksempel skrive om de mange gode sørafrikanske organisasjonene som prøver å gjøre godt arbeid, og som helt sikkert kunne ha satt pris på støtte fra sånne som Pedersen og Stalsberg? Og til slutt: Ser de ikke det problematiske med måten de skriver på, hjelpeaksjon til side?

Image: Andreas Johannesen Delsett

Prosjektleder for SAIH/Fellesrådet for Afrikas satsing på fotball-VM. Følger den norske pressedekningen av mesterskapet og blogger på vm.afrika.no.

Send et svar