Positivt om Dagbladet – enn det!?

I gårsdagens Dagblad både på nett og papir skriver Dagbladet grundig om Fifas skattefordeler og hvordan Sør-Afrika taper enorme skatteinntekter på utenlandske selskapers profitt. Artikkelen blir presentert som en del av serien om fotball-VMs bakside, som tidligere har vært omtalt her på bloggen. Da uttrykte jeg misnøye med sensasjonspreget og tabloidiseringen spesielt i overskriften på en sak, samtidig som jeg roste fokuset på de reelt negative sidene ved fotball-VM, som kameraderi, korrupsjon og manglende utbytte for de som aller mest kunne trenge et løft. Gårsdagens Dagbladet-sak føyer seg fint inn i denne rekken, som dessuten har inneholdt artikler om billettsvindel og de spesialopprettede VM-domstolene – hvor i sørafrikanske medier er kilder. Ikke verst!

Fellesrådet for Afrika og SAIH skryter med dette av Dagbladet, og jeg vil gjerne få understreke at det ikke er første gangen vi skryter av norske mediers dekning av fotball-VM. I det hele tatt har det knaket mye mindre her på bloggen enn man får inntrykk av når man leser Morgenbladets leder 2.-8. juli. Slik sett er det interessant hvordan denne bloggen så raskt har blitt oppfattet som «Afrikapoliti», «Fastiråd» og lignende – hensikten har hverken vært å komme med fasit eller arrestere noen for å skrive om Afrika, men å forsøke å spille en konstruktiv rolle som formidler av fagkompetanse og deltaker i debatten om hvordan norsk Afrika-journalistikk bør være. Her har vi forsøkt å ha to tanker i hodet samtidig, og derfor eksempelvis både skrytt av TV2 og påpekt at de enkelte ganger gjør ting som ikke er så heldig. Et nærliggende spørsmål er om det kanskje ikke bare er Afrikakjennere som av og til opptrer litt surmaget og bedrevitende, men også journalister? Et forsøksvis åpent spørsmål som forhåpentligvis kan generere mer debatt! Mer om dette fra min side senere. Nå er det, som Simen Sætre påpeker, både gøy å leve og snart fotball på tv!

Image: Andreas Johannesen Delsett

Prosjektleder for SAIH/Fellesrådet for Afrikas satsing på fotball-VM. Følger den norske pressedekningen av mesterskapet og blogger på vm.afrika.no.

Send et svar