Et spørsmål om roller og ansvar

Dagbladets Thomas Sæbø har gjort meg oppmerksom på at den tidligere omtalte bistandsaksjonen til Tom Stalsberg og Morten Pedersen, som nå har Dagbladets velsignelse, med omtale på framsida av dagens vm-bilag, slett ikke er et selvinitiert prosjekt, kun innsamling. Pengene skal nemlig gå til organisasjonen Soweto Kliptown Youth (SKY), og dermed er min oppfordring om iallefall å finne en lokal partner hvis de absolutt skal samle inn penger, imøtegått.

Likevel står hovedpoenget, selv etter Stalsbergs svar i dagens avis: Jeg ser fortsatt ikke noen gode grunner til at en avis skal agere pengeinnsamler heller enn å bedrive god og kritisk journalistikk. Jeg har tidligere antydet hvordan en sånn god sportsjournalistikk kunne se ut, og Maren Sæbø sier det i enda tydeligere tekst i gårsdagens blogginnlegg:

Om Dagbladets bloggere, og reportere, virkelig ønsker å hjelpe sørafrikanerne, kan de gjøre det som er jobben deres, nemlig bedrive journalistikk. Ta for seg FIFAS retningslinjer for hvem som skal tjene hva på et fotball- VM, etterforske eventuelle korrupsjonsanklager i fotballorganisasjonene og i de nasjonale forbundene, forsøke å sette seg og sine lesere inn i de sosiale forholdene i verstlandet slik de faktisk er.

Sørafrikanske aviser har kjørt masse stoff av denne typen. Det kanskje beste eksempelet her er Mail&Guardian som blant annet skriver om hvordan Danny Jordaans bror tjener på VM, om folkelig protest mot offentlig pengebruk, og sin egen rettslige prosess for å få tilgang til juridiske dokumenter om hvem som tjener på VM, for å nevne tre nylige eksempler. Eller hva med å lese denne boka av Andrew Jennings, som forøvrig selger godt i Sør-Afrika om dagen.

Det burde med andre ord ikke være så forferdelig vanskelig å agere skikkelig journalist, men det vil tydeligvis ikke Stalsberg og Pedersen. De vil heller være Morten og Tom på tur i Afrika. Og det er problematisk, så lenge de skriver om det på Dagbladet.no og ikke på en privat blogg. Derfor er det også synd at de begår sånne lavmål som Stalsbergs omtale av både meg selv om Maren Sæbø i dagens avis.

Siden Stalsberg og Pedersen tydeligvis synes ute av evne til å redegjøre for hvordan de ser sin egen rolle og oppgave som journalister, kunne det ha vært ålreit å høre hva redaktøren deres mener om det. Jeg ser fram til et svar det går an å forholde seg til.

Image: Andreas Johannesen Delsett

Prosjektleder for SAIH/Fellesrådet for Afrikas satsing på fotball-VM. Følger den norske pressedekningen av mesterskapet og blogger på vm.afrika.no.

2 svar til “Et spørsmål om roller og ansvar”

  1. Trym

    Hei, Andreas, jeg liker utgangspunktet for bloggen deres.
    Men når du først er inne på dette med etterrettelighet og å sette seg inn i saker og ting, så er det lite tillitsvekkende at du ikke engang gadd å sjekke hva SKY-prosjektet er.
    Jeg er enig i at det er mange flere interessante spørsmål som kunne og kanskje burde ha vært stilt i forbindelse med VM, særlig angående avtalene FIFA har sikret seg (noen av de andre tingene du nevner er mer interne sørafrikanske anliggender, som sørafrikanske medier, som Mail&Guardian, beviselig klarer å sette på dagsorden helt på egen hånd).
    Men viktigst, kan du nå omsider fortelle hva som er så problematisk med at en norsk avis har startet en innsamlingsaksjon til støtte for en lokal (og tilsynelatende solid) organisasjon?

Send et svar