Se til vårt land

I dag er det tid for skryt. Jeg vil med dette oppfordre alle til å se til vårt land. Og da mener jeg ikke Norge, selv om den norske mediedekningen av fotball-VM til nå har vært overraskende bra så langt – om enn noe kjedelig. Jeg mener avisen vårt land (som faktisk skrives med små bokstaver – ihvertfall i sin egen logo).

Vårt lands dekning av fotball-VM er faktisk svært imponerende, og radikalt annerledes enn de andre norske medienes. Som de selv sier: Vårt land dekker fotball-VM ”ikke ved å ha et team der nede som i detalj skal fortelle om kampene og resultatene. I vår tid blir dette fort gammal graut.”

Nå er jeg ikke helt enig i at det er unødvending å dekke kamper og resultater – det er jo fotballen som skal være i fokus. Men fotballen handler jo også om så mye mer enn akkurat det som skjer på gressmatta. Det har Vårt land skjønt, og de har også innsett at det virkelig er en nisje å fylle å skrive om alt dette andre – og de gjør det til gangs.

Allerede før VM (9. juni) skrev de kritisk om tvangsflyttingen av hjemløse fra Cape Town til Blikkiesdorp (som betyr blikklandsbyen). Men de fokuserte også på hvordan fotballen kan virke nasjonsbyggende (5. Juni) – med en finfin tidslinje for Sør-Afrikas historie som fyllstoff. Dette skrev riktignok mange andre aviser også om – men vårt land topper her med å bruke sørafrikanske førstehåndskilder i begge reportasjene.

Også i historien om tre anleggsarbeidere som var med og bygde Soccer city (16. juni) er det de tre intervjuobjektene selv som kommer fint til orde, og de er referert med fulle navn og alder. Saken fokuserer og sosiale forhold og de tre mennenes tanker om betydningen av fotball-VM, og følges opp med en sak om gateselgere med yrkesforbud under VM. Fifa har nemlig forbydd gateselgere i området rundt VM-anleggene, av hensyn til sine sponsorer – McDonalds og Budweiser står for all servering rundt anleggene.

Nettopp det at fotball-VM både har positive og negative sider er gjennomgående fint utført hos vårt land. Et godt eksempel er et oppslag 19. juni der hovedhistorien handler mm Helte-VM for barn, som speiler det offisielle VM-programmet, og sidehistorien forteller om hvordan baller, drakter og supportereffekter blir produsert under kritikkverdige forhold i Kina, Pakistan og India, med tvangs- og barnearbeid.

Den 23. juni har journalist Lars Gilberg – som forøvrig egenhendig står for alle nevnte saker – en overraskende sak om kampfiksing, og 24. juni blir det ryddet i Fifas sysaker på kommentarplass og diskutert hvordan Fifa tjener på VM (6,5 mrd for den som lurte).

I det hele tatt svært imponerende og skryt sendes herved Lars Gilberg og Vårt lands vei for å lage grundig og god journalistikk som tør å gå andre veier enn de andre. Men jeg kunne godt ønske meg nettpublisering av dette stoffet, så det går an å spre det!

Image: Andreas Johannesen Delsett

Prosjektleder for SAIH/Fellesrådet for Afrikas satsing på fotball-VM. Følger den norske pressedekningen av mesterskapet og blogger på vm.afrika.no.

Send et svar