Sex, satanister og rasistiske småjenter

Dagbladet har den siste måneden kjørt en serie om ”fotball-VMs bakside” – et for så vidt prisverdig initiativ, all den tid Sør-Afrika, som en hvilken som helst arrangør – bør stilles under et kritisk lys. Saker om hemmelig spill i VM-kulissene, korrupsjon og kameraderi den typen som har funnet sted i forbindelse med fotball-VM er viktig og nødvendig.

Men artikkelserien inneholder også et knippe saker det er vanskelig å forstå har å gjøre med ”fotball-VMs bakside”. Stikkordene her er drap, gjengkriminalitet, prostitusjon og redde hvite mennesker som ”vil rømme Sør-Afrika for barnas skyld”. Disse artiklene har lite med fotball-VM å gjøre, mer med Sør-Afrika generelt.

Misforstå meg rett: Jeg synes det er bra at Dagbladet vil fokusere på forhold i Sør-Afrika. Og Dagbladet tar opp interessante og viktige problemstillinger, som er høyst reelle. Problemet er at det gjøres på en sensasjonalistisk og unyansert måte. Utfallet av dette er at det tegnes et bilde av et Sør-Afrika på randen av å gå til grunne. Hvert enkelt tema i serien er verdt en egen bloggpost og vel så det.  I denne omgang vil jeg nøye meg med å kommentere den foreløpig siste saken i serien, som omhandler sørafrikansk politikk.

Sa jeg sensasjonalistisk og unyansert? Hør på dette: ”Sex, satanister og rasistiske småjenter”. Sør-afrikansk politikk er nemlig ikke som annen politikk, får vi vite. Den er bare et oppkok av munnhuggeri, fordommer og skandaler, ulikt politikk i andre land (sic). Saken er en oppsummering av munnhuggeri og skandaleuttalelser fra ANC Youth Leagues Julius Malema og lederen for opposisjonspartiet Democratic Alliance Helen Zille, samt om den gale Jacob Zuma med alle konene. Selvfølgelig. Hva er så problemet?

Sørafrikansk politikk har de senere årene vært preget av mye stygg språkbruk og skandalene rundt president Zuma, det har Dagbladet rett i. Så har også dette vært gjenstand for bred debatt i sørafrikanske medier. Men dette er bare en av mange sidene ved sørafrikansk politikk, og en helhetlig framstilling vil måtte forholde seg til faktorer som sivilsamfunn, opposisjon, åpenhet, ytringsfrihet og så videre.

Visste du for eksempel at Sør-Afrika er det landet i verden med høyest antall demonstrasjoner og protester per innbygger? Eller at Sør-Afrika har et av de mest progressive og sterke sivilsamfunnene i verden? Og hva er det med ANC som gjør at folk fortsetter å stemme på de i valg etter valg? Hvorfor blir Jacob Zuma valgt til president når han er så kontroversiell? Og hva er det med Sør-Afrika som gjør at en konflikt som den mellom Zille og Malema blir så heftig? Dette er spørsmål Torgeir Krokfjord kunne ha stilt. Men det gjør han ikke.

Resultatet er en artikkel som i all hovedsak genererer to reaksjoner, hvis man skal dømme etter innleggene som følger artikkelen på db.no: Folk som er fra Sør-Afrika eller har en tilknytning dit blir lei seg og frustrerte over framstillingen av landet. Og raseideologer får vann på mølla av alle de skandaløse tingene svarte politikere får seg til å si.

Journalist Krokfjord har en trøst til de som er lei seg for dårlig omtale av Sør-Afrika: En glasak om en dame fra Auli!

Men Krokfjord har en trøst, iallefall til de førstnevnte: En ordentlig ”gla’sak” han også publiserte i går. Den handler om en norsk dame som bor i Johannesburg og har massevis av reisetips til alle som skal til VM. Enda godt at det finnes lyspunkter i et land fullt av satanister og rasistiske småjenter: Hun er fra Auli i Akershus.

Image: Andreas Johannesen Delsett

Prosjektleder for SAIH/Fellesrådet for Afrikas satsing på fotball-VM. Følger den norske pressedekningen av mesterskapet og blogger på vm.afrika.no.

4 svar til “Sex, satanister og rasistiske småjenter”

 1. Magnus

  Bra innlegg Andreas – og ikke minst en veldig god liste med spørsmål Dagbladet med fordel kunne stilt!

 2. Kjedelig første medieuke

  [...] og utfordrende. Dagbladet har kjørt en serie artikler om ”fotball-VMs mørke bakside”, tidligere omtalt her. Den svært sensasjonalistiske og i overkant tabliode Dagblad-serien handler strengt tatt om mer [...]

 3. Positivt om Dagbladet – enn det!?

  [...] selskapers profitt. Artikkelen blir presentert som en del av serien om fotball-VMs bakside, som tidligere har vært omtalt her på bloggen. Da uttrykte jeg misnøye med sensasjonspreget og tabloidiseringen spesielt i [...]

 4. Laila

  Tusenvis av likesinnede medlemmer ser etter frekk dating,
  uten forpliktelser!

  http://tr.im/bfrFB

Send et svar