Tutuzela, trøst og gode tips

Jeg landet i Sør-Afrika sent i går kveld, uten å høre en eneste vuvuzela – ganske naturlig med tanke på at Bafana bafana (det sørafrikanske landslaget) tapte sin kamp i går. Men her jeg nå sitter på et kontor i Cape Town sentrum – med en jevn lav lyd av vuvuzelaer i bakgrunnen – er det utenkelig med et forbud. Siste spiker i kista for forbudskravene må være erkebiskop Desmond Tutus kontante avvisning av problemstillingen og oppfordring om å bare blåse høyere!

Det er på samme tid veldig hyggelig og litt slitsomt med alt vuvuzelasnakket. Hyggelig fordi det tross alt ikke er noe mer alvorlig å snakke om etter nesten overstått første uke av VM. Slitsomt fordi det kanskje begynner å bli nok snakk nå? Vuvuzelaen er ikke lenger bare et sørafrikansk fenomen, men en del av den globale fotballkulturen. Fans fra alle land har trykket vuvuzelaen til sine lepper etter at de kom til Sør-Afrika – legg merke til det på bilder fra tribunene. Aleksander Schau bekrefter dette på fotballbloggen sin:

For de av dere som syns det var mye vuvuzela fra denne kampen i dag, og som derfor forbanner lokalbefolkningen for den satans tutinga: I dag var det hvit manns bært-bært dere hørte. Hollenderne elsker vuvuzelaen og de overraskende tallrike svenskene hadde også mønstret på den noe bråkete vuvuzela-skuta.

Det er bare å slutte seg til orkesteret!

Hos The Guardian kan du lære mer om hvordan en vuvuzela skal trakteres (pass på så du ikke får sprukne lepper!), snart kan du skaffe deg en i Norge og hvis du synes det er slitsomt med summinga i bakgrunnen på tvsendinga, kan du rett og slett ta den vekk selv med noen enkle kabler og gratis programvare!

Image: Andreas Johannesen Delsett

Prosjektleder for SAIH/Fellesrådet for Afrikas satsing på fotball-VM. Følger den norske pressedekningen av mesterskapet og blogger på vm.afrika.no.

Send et svar