TV2 faller for «zuluene»

Planen for dagens innlegg her på bloggen var faktisk å skryte av TV2. Jeg har riktignok ikke fått med meg sendingene deres de siste to ukene, siden jeg har vært i Sør-Afrika. Men stadig har det kommet drypp av skryt fra kjente og kolleger som har sett på TV2 under VM. Tidligere har Davy Wanthnes reportasje fra Alexandra fått omtale her på bloggen. Og reportasjen fra Hillbrow, Johannesburg om forventningene til Ghana etter at de avanserte var et sjeldent fint tilfelle av normalisert dekning av sørafrikanere som vanlige folk med interesse og entusiasme for fotball (i dette tilfellet noe originalt for TIL..).

Men så gikk TV2 i zulufella. Innslaget om zulukrigerne som tror på tysk VM-seier er altså et unntak i en ellers god TV2-dekning av fotball-VM. Men det er langt fra det første, og heller ikke det verste innslaget laget under sterk zulufascinasjon. Rett nok lager halvnakne menn med lendeklede og spyd gode tv-bilder, men det gir ikke noe spesielt godt (i betydningen riktig) bilde av hvordan dagens zuluer er.

«Velkommen til zuluene sitt rike», sier reporteren, uten å nevne at de befinner seg i en slags zuluekvivalent til vikingland eller Folkemuseet, Shakaland Cultural Village (eller en tilsvarende annen park). Videre omtales zuluene som «den afrikanske krigerstammen», som teller en plass mellom 7 og 11 millioner mennesker (innslaget sier sju, nettsaken 11) – uten at det nevnes at disse lever normale liv i et moderne Sør-Afrika – for eksempel med jobb som danser på museum/fornøyelsespark.

Det framkommer riktignok til slutt i innslaget at «livet her har endret seg», noe de aller fleste også helt sikkert skjønner – får vi håpe. Likevel er resultatet av innslaget uheldig fordi bildene av halvnakne «krigere» setter seg så mye bedre enn bildene av vanlige folk på landsbygda utenfor Durban. Dessuten er  det synd at TV2, når de først skal ta for seg zulukultur, ikke strekker seg litt lenger for å gi norske tvseere mer innsikt i hva det betyr idag. Hadde de gjort det, ville de funnet masse interessant og direkte oppsiktsvekkende stoff, både om politisk vold og mannssjåvinisme, såvel som nye identiteter og kulturuttrykk.

Image: Andreas Johannesen Delsett

Prosjektleder for SAIH/Fellesrådet for Afrikas satsing på fotball-VM. Følger den norske pressedekningen av mesterskapet og blogger på vm.afrika.no.

2 svar til “TV2 faller for «zuluene»”

  1. Positivt om Dagbladet – enn det!?

    [...] Afrika-journalistikk bør være. Her har vi forsøkt å ha to tanker i hodet samtidig, og derfor eksempelvis både skrytt av TV2 og påpekt at de enkelte ganger gjør ting som ikke er så heldig. Et [...]

  2. u4fifa

    this is a very helpful mmorpg web site!

Send et svar