Usaklige sleivspark fra Stalsberg

Dette innlegget stod på trykk i Dagbladet 30.06.2010. 

Forrige uke skrev Maren Sæbø, redaktør for Verdensmagasinet X, om det problematiske med Dagbladets innsamlingsaksjon til en ungdomsorganisasjon i Kliptown, Soweto. Undertegnede sluttet seg til deler av denne kritikken, som altså handler om det prinsipielle i hvordan journalister virker, og ikke hvorvidt Soweto Kliptown Youth er en verdig mottaker av norske kaffepenger. Fellesrådet for Afrika og SAIH er verken mot innsamlingsaksjoner eller samfunnsengasjerte journalister. Men vi vil belyse visse problematiske trekk ved måten Tom Stalsberg og Morten Pedersen skriver om Sør-Afrika.

Stalsbergs reaksjon på kritikk har vært langt under hva man kunne forvente av en journalist i en av landets større dagsaviser. En ting er den usaklige og personrettede måten han svarer Sæbø på hennes blogg, en annen ting er at han på trykk i Dagbladet tar meg og Fellesrådet for Afrika til inntekt for å mene at ”sportsjournalister er jo per definisjon dumme” og forøvrig forsøker å latterliggjøre det vi driver med.

Fellesrådet har aldri sagt noe i nærheten av det Stalsberg påstår. Fellesrådet og SAIH driver sammen et prosjekt som vil bidra til en så bra dekning som mulig av Sør-Afrika under fotball-VM. Med bra mener vi ikke nødvendigvis positiv, men kunnskapsrik, kritisk, nyansert og i henhold til de samme kvalitetskriteriene som skal gjelde for journalistikk overalt, i verden som i resten av Norge. Derfor kritiserer vi Pedersen og Stalsberg, men er også imponert over mye av den andre dekningen av fotball-VM fra norske journalisters side.

Vi har fortsatt ikke fått noe saklig begrunnet svar fra Stalsberg og Pedersen, og tenker dermed at det kanskje hadde vært på sin plass for en redaktør å redegjøre for hva Dagbladet mener om saken.

Image: Andreas Johannesen Delsett

Prosjektleder for SAIH/Fellesrådet for Afrikas satsing på fotball-VM. Følger den norske pressedekningen av mesterskapet og blogger på vm.afrika.no.

Send et svar